Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Kıbrıs dini mekanlar yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrar. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan topraklar, bölgede kültür turizminin gelişimini destekler. Farklı inançlara sahip olanları gezmekten keyif aldığı adresler, dönemsel olarak çeşitli sanatsal faaliyetlere de ev sahipliği yapar.
Pella Pais Manastırı
Girne’de bulunur. Adanın farklı bölgelerinde de tarihi eserleri olan Lüzinyanlılar tarafından yapılan manastır, manzarasıyla herkesi büyüler. Klasik müzik konserlerinin düzenlendiği adres, Kıbrıs’ta görülmesi gereken yerler arasında ilk akla gelenlerdendir.
Hz. Ömer Türbesi
Adayı ziyaret eden Müslümanların akınına uğrayan türbe, deniz kenarında konumlanmıştır. Yılın 4 mevsimi ziyarete açık olan adres, özellikle Kıbrıs’a gelen Türklerin görmeden dönmediği bir yerdir. Cennet adası olarak da adlandırılan Kıbrıs ve türbe tatilcilerin vazgeçilmez rotasıdır.
St. Barnabas Manastırı
477 yılında inşa edilmiştir. Mağusa’da yer alır. Manastır içinde sergilenen eşyalar en az bina kadar dikkat çekici ve önemlidir. Kültür turizmine düşkün olanlar sadece dini mekanları görmek için bile adayı ziyaret edebilir.
Lala Mustafa Paşa Cami
Lüzinyanlar döneminde katedral olarak inşa edilen ve kullanılan St. Nicholas Katedrali, daha sonra cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Buraya Kıbrıs’ın en görkemli yapısı demek doğru olur.
Aziz Mamas Kilisesi
Bizans dönemi eserler arasındadır. Güzelyurt’ta yer alır. Adını mağarada yaşamış olan Aziz Mamas isimli keşişten almıştır. Günümüzde kilise içinde ibadet etmek halka açıktır.